Євгенія. Україна — Бельгія — США. 2022-2024

Сьогодні Вам розповість про два різних досвіди участі у програмі Євгенія. У 2022-2023 вона перебувала у Бельгії, а зараз продовжує участь у програмі в США.

«Я приїхала до Бельгії в дуже важкий для України час, на початку війни. З першої хвилини [після матчу] моя приймаюча сім’я дзвонила мені, запитувала про можливі шляхи виїзду з країни й пропонувала фінансову допомогу. Коли я приїхала, вони були дуже турботливими, звертали увагу на дрібниці, намагалися зробити так, щоб я почувалася якомога комфортніше. Я приїхала за 3 дні до дня народження моєї [наймолодшої] хост-дитини. Я дуже добре пам’ятаю цей день, коли хост-тато надував повітряні кульки з помічником, а я була поруч. Я злякалася, коли одна з них вибухнула. Тато відніс їх усіх у гараж і сказав, що вони продовжать там, щоб я була спокійна.
Спочатку мені було дуже складно, бо я не розуміла жодного слова. Я відчувала дуже велику фрустрацію, бо я не могла попросити людей про допомогу, тому що вони теж не дуже розмовляють англійською (якщо ви запитаєте франкомовних). Але моя приймаюча сім’я завжди була готова допомогти і відповідала телефон, незалежно від години дня. Вони завжди цікавилися про те, як пройшов мій день, про мою школу і розповідали, що відбувається в місті. Брюссель це столиця не тільки Європейського Союзу, а також молодіжного життя. Ніколи не було комендантської години або негативної атмосфери. Що дуже допомагало мені насолоджуватись нічним життям.
Ми побудували дуже сильний емоційний зв’язок. Я була поруч, коли у них були важкі часи, а вони були поруч зі мною. Я була поруч, коли приймаюча мама народжувала, і у мене не було жодних проблем з тим, щоб повністю взяти дітей на себе. Мене завжди запрошували на сімейні відвідини та всі свята. Зараз я живу в Штатах, і ми постійно спілкуємося, розповідаємо одне одному про своє життя. Коли я сказала їм, що їду у відпустку до Бельгії, вони в першу ж секунду запропонували мені залишитися в їхньому будинку, дали мені ключі і завжди запрошували мене на спільні обіди. Я дуже сумую за ними і хотіла б залишитися на другий рік.
Насправді, я вважаю, що це не залежить від країни, а залежить від родини. Так, бельгійці не дуже відкриті люди, та не завжди йдуть на контакт, але завжди можна знайти спільну мову. Що я насправді побачила, що якщо ти хоча би трохи спробуєш розмовляти французькою, вони завжди тобі допоможуть і навіть доведуть до місця, яке шукаєш🤭

Американський досвід не був для мене настільки успішним, як бельгійський. Першим розчаруванням були заняття. В цій країні ти отримуєш так мало грошей, ти фактично працюєш ще 3 тижні безкоштовно, щоб отримати нормальні класи. Так, ти можеш вивчати все, що завгодно, а не тільки англійську. Але оскільки я мовний нерд, то те, що саме можливість відвідувати курси інших іноземних мов не передбачена, засмучувало. Так що єдиний варіант, який у вас може бути, і який не є марною тратою грошей – це travel classes.
Друга річ – автомобіль. Оскільки в основному сім’ї живуть у малих містах, у вас буде величезна проблема кудись поїхати, якщо у вас немає машини. Навіть якщо ваша сім’я надасть, вам потрібно буде зробити американські водійські права, що також займе багато часу. [ситуація в різних штатах може відрізнятися]
Години роботи. Так, ви заробляєте більше, але й працюєте набагато більше. По суті, ви просто живете на роботі, тому що половину вихідного дня на вихідних ви витрачаєте на те, щоб просто відпочити в тиші, тож який культурний досвід ви насправді отримуєте від одного дня на тиждень?
В Америці багато чого відбувається, і вам пощастило, якщо ваша сім’я відкрита до всього цього, як моя.
Я не думаю, що цей досвід для всіх, і якщо ви недостатньо зрілі і хочете просто насолоджуватися і розважатися, то це не для вас».

 

Як вдало сказала одна з учасниць, у світі стільки досвідів au pair, скільки буває приймаючих сімей. А ми ще можемо додати, що кількість цих кейсів можна помножити на кількість країн для участі. Кожен випадок – унікальний і для кожної та кожного учасника він не буде схожим на досвід іншого.
Ми продовжуємо влаштовувати au pair до США, Австрії, Франції, Люксембургу, Іспанії та Італії. Пишіть нам, якщо хочете дізнатися подробиці.

Інші новини