Ольга. Україна – Норвегія 2018-2020

Північне сяйво, вікінги, казки та міфи країни льоду, водоспадів, глибоких фіордів, захоплюючих озер, островів та гір. Перехрестя холодної зими та пишного літа – Норвегія. Принада не тільки для фотографів, що женуться за неймовірними пейзажами, але й для незабутнього культурного збагачення.

“Всім привіт мене звати Ольга і два роки я була Au pair в норвезькій сім’ї.

Сказати хочеться багато, але з чого би розпочати? Два роки? Так – це багато, так – це великий шмат твого життя, який, на твоє превелике здивування, закінчується дуже раптово і ти не можеш втямити як це так?

Перші місяці – складно – ти проходиш акліматизацію, ти в іншій країні, ти живеш в чужій сім’ї, ти намагаєшся думати, говорити іншою мовою (англійською) і, окрім того, навколо тебе ще інша мова, яку ти взагалі не розумієш, і яку тобі в майбутньому дано шанс вивчити (за два роки ти починаєш доволі непогано розуміти її на побутовому рівні). Але це не проблема – ти звикаєш до всього, та справді що можу порадити – якщо ви знаєте себе, знаєте що ви схильні до homesickness, то обирайте один рік. Проте я, будучи радикально чесною, кажу, що це мало. Мої 12 місяців закінчуються, і я досі не можу зрозуміти чому, бо я ж тільки приїхала 🙂

Сім’я. Що я можу сказати? Моя сім’я – крута! Я не вживаю термін «була», оскільки в майбутньому ми сподіваємося підтримувати наше спілкування, дистанційно і настільки тісно, наскільки вдасться – тому що це, ще раз повторююся – два роки, ти живеш із ними під одним дахом, ти снідаєш, обідаєш, вечеряєш за одним столом, ви проводите разом вечори, ви дивитеся фільми, подорожуєте, святкуєте разом свята (Різдво (Jul), Великдень (Påske), День незалежності (17 mai), Зелені Свята (Pinsen – не плутати із пивом Pilsner) і ви справді стаєте близькими одне одному. Цього не уникнути – тому готуйтеся плакати коли ви розлучатиметеся 🙂

Соціум. Коли мені сказали, після мого приблизно трьохмісячного перебування в Норвегії, що скандинави і норвежці, загалом, являються однією із найнепривітніших націй, я подумала, що це жарт, на який я не знаю як реагувати. Так, вони продовжують думати, що вони закриті, у порівнянні з тими ж американцями, але жодної хвилини не спостерігала такого і тим більше не відчувала. Вони дуже ввічливі і намагаються допомогти, особливо коли ти просто таки випромінюєш собою розгубленість і невпевненість. Не бійтеся питати – магазин, кіно, торговий центр – вам завжди дадуть ввічливу відповідь. Загубилися – не проблема, на всіх залізничних вокзалах, в поїздах, в навчальних центрах – безкоштовний Інтернет доступ.

Я ходила на хор декілька місяців перед карантинтом, і це один із найкращих досвідів, що я отримала.

Карантин, оскільки я вже згадала про це. Так – ситуація форс-мажор, ізоляція, закриття кордонів і все тому подібне, що може дуже сильно лякати тебе, коли ти закордоном. Перш за все – слухаєте уважно? – глибокий вдих – без паніки – Ви повноправний член суспільства, ви платите податки, ви маєте всі відповідні документи і у разі проблем, які виникають у вас зі здоров’ям, країна надає вам безкоштовну медичну допомогу, також ви маєте свого сімейного лікаря, якого вам надає комуна. Але за стоматолога доведеться заплатити – тут він, як в принципі в Україні, відноситься до категорії дорогих задоволень, тому  відвідайте свого стоматолога перед поїздкою обов’язково. Вас ніхто не викине з країни, і раджу вам не панікувати та не кидатися збирати речі, бо ви захищені. Багатьох може цікавити питання, якщо у вас закінчується термін візи і, відповідно, закритий кордон – також без паніки – ніхто вас не буде ані «викидати», ані депортувати – ситуація непередбачувана і критична – вас зрозуміють.

Багато хто чув історії про те, що Норвегія – дорога країна. Що ж, доля правди в цьому є, але не забувайте також, що дане поняття належить до так-званих відносних – вартість проживання в тут не перевищує фінансові можливості населення, для населення все тут ок (хоча я сама приблизно півроку жила українськими реаліями і лічильником перед своїми очима, коли здійснювала покупки).

Також хотіла би звернути увагу на стиль життя норвежців – дуже спокійний, розмірений і спортивний (також перебувала в певному сум’ятті, коли мені сказали, що зараз населення не таке спортивне, як було тридцять-сорок років тому, коли ви приїдете сюди – ви зрозумієте, чому мене це настільки сильно здивувало). Норвежці – великі фанати зимових видів спорту, в принципі це логічно – зима ту довга. Я проживала в місті Конгсберг, це південний схід країни, найнижча температура, яку я свідчила -17 градусів. Посмію сказати, що зимовий період дуже нагадує Україну, принаймні років десять тому, хоча і в Україні може бути холодніше, але відповідно, чим далі на північ – тим, зрозуміло, буде холодніше, останній сніг падає на початку травня (в 2020 це було 1 чи 2 травня). Деколи мене відвідувала думка, що норвежці вчаться ходити на лижах так, як ми вчимося ходити на ногах: картина неймовірна – карапуз два-три роки, і вже впевнено розсікає на лижах).

Літо – літо неймовірне: зелене, пишне, тепле, із неймовірно дооовгими днями. В період з травня до липня ніч триває буквально кілька годин (3-4).

Велосипедний спорт тут високо розвинутий, і взагалі використання велосипеду як транспортного засобу дуже поширене, не так як в Нідерландах, проте все таки. Рівень безпеки на дорозі – високий і базується на дотриманні правил – пішохід, водій, велосипедист – знання правил дорожнього руху + взаємоповага і ввічливість – і ви не зіштовхнетеся ні з якими неприємними ситуаціями, такими, як ДТП.

Високий рівень довіри і безпеки – побачити паркан (попри дорогу з насиченим трафіком і в місті навпроти великих фабрик чи складів) це рідкість, що вже й говорити про височезні ворота і хвіртки! Ви можете гуляти лісом посеред ночі й взимку – не бійтеся – вам нічого не загрожує.

Щодо природи, ну, що ж, скажу одне – це треба бачити на власні очі. Жодні слова, жодні вербальні описи не здатні передати те, що ви відчуєте, що ви побачите і почуєте тут.

Так що – поменше вагань, якщо вам випав такий шанс, і у вас є можливість – використовуйте її – тут і зараз. Ви ніколи не пошкодуєте. А невизначеність від нездійсненого вибору – вона буде з вами завжди.

Успіхів і більше віри в себе – ви зможете, а тут вам допоможуть!”

Інші новини

uaUkrainian