Наталія. Україна – Австрія 2019-2020

Австрія, одна з країн, які найпершими почали допускати Au Pair ще в умовах карантину, і по нині держава не чинить обмежень для нових кандидатів. Сьогодні ми ділимося відгуком про програму від учасниці Наталі.

“Вже пройшло майже 5 місяців, як я закінчила участь в програмі Au-Pair. Я жила в Австрії в маленькому містечку Хермагор. Моє місто знаходилось в Альпах, тому щоранку я милувалася неймовірно гарними і незвичними для мене, як жительки центральної України, краєвидами. Жила в сім’ї священнослужителів, в яких четверо дітей, 3 дівчинки (20, 18 та 16 років) і 6-річний хлопчик. Моїм завданням було годину в день допомагати в мілких справах по дому та 2 години гратися з хлопчиком.

Були як свої плюси, так і мінуси.

Серед плюсів: вивчення мови (справжньої розмовної мови, а не тої, яку ми звикли вивчати з підручників), подорожування, саморозвиток, можливість за зовсім не складну роботу отримувати гроші.

Мінус один – це самотність, але з іншого боку це великий плюс, оскільки сам на сам з собою переосмислюєш все і повертаєшся додому вже зовсім іншою людиною.

Для майбутніх Au-Pair декілька порад:

1) обирайте майбутню сім’ю не за матеріальним становищем, а за ставленням до вас.

2) будьте готові до того, що як би ваша ґаст-сім’я не запевняла вас, що ви будете їм як друга дитина, а їх дітям як ще одна сестра/брат – вони все одно залишаються чужою сім’єю, а ви – чужим для них. Різні менталітети, погляди на життя, з часом ви втомитеся від них, а вони від вас. Це треба просто зрозуміти і прийняти.

3) враховуйте місцезнаходження міста, в якому живе ваша майбутня ґаст-сім’я. Звичайно ж у великому місті жити краще і цікавіше, але якщо ви хочете повністю зануритися в культуру і справжній побут країни – маленьке містечко для вас найкращий варіант. Австрія у Відні і Австрія в маленьких містах – це дві абсолютно різні країни, як би це парадоксально не звучало.

4) не чекайте, що вивчите мову, ставши Au-Pair, навіть якщо вас вже вибрала сім’я. Вивчення мови – довгий процес, і чим раніше почнете, тим легше буле потім. Дорослі постараються зрозуміти вашу кострубату німецьку/англійську/французьку і т.д., але не діти. П’ятирічна дитина, з якою ви будете сидіти, не буде пояснювати вам іншими словами, щоб ви зрозуміли, вона буде незадоволена, що ви її не розумієте. Дитина, з якою я сиділа, відносилась до мене дуже агресивно 4 місяці, через те, що я його не розуміла, а він мене.

5) готуйтесь до того, що 20 годин на добу ви будете самі з собою. Спочатку це важко, а потім приходить усвідомлення цінності себе і ви живете, насолоджуючись компанією самим з собою. Це дуже змінює характер на краще, як на мене, це найважливіший плюс.

5) користуйтесь послугами агентств. Є безліч випадків негативного Au-Pair-досвіду, коли брали участь в програмі самостійно, без підтримки агентства. Ваша агенція – це ваше страхування від всіх інцидентів і непорозумінь з сім’єю. Мабуть, я не прожила б довше двох місяців в своїй ґаст-сім’ї, якби не допомога агенції у вирішенні спірних питань та конфліктів.

Підсумовуючи, хочу сказати, що якби повернути час назад, коли я стояла перед вибором брати участь в цій програмі, чи ні – я б нічого не змінила в своєму виборі, я б обрала цей шлях. Це нереальний досвід, практика, емоції та знання, які в своїй зоні комфорту ніколи не досягнуться. Тому виходьте зі своїх зон, пробуйте, досягайте, це змінить ваше життя на краще.

Майбутнім учасникам я б порадила обрати для участі Австрію, оскільки це дуже багата і красива країна, яка суттєво відрізняється від інших як якістю життя, так і умовами роботи Au-Pair (працюєте ви менше, ніж якби працювали в інших країнах, а кишенькові кошти отримуєте більші). Та і взагалі, Австрія це круто і варто спробувати життя в такій розвиненій країні.

Інші новини

uaUkrainian